Algemene informatie travertine
Travertine, of travertijn, wordt gevonden in Turkije en het Italiaanse Tivoli en Toscane. Het is een zoetwater kalksteen met een gelaagde structuur, gevormd door grote hoeveelheden kalk in warmwaterbronnen. Deze structuur ontstaat doordat de kalk in het water neerslaat en telkens een nieuwe laag aanmaakt. Tijdens dit proces vallen er blaadjes en takjes tussen de lagen die – nadat ze zijn verteerd – onregelmatige gaatjes in dit materiaal achterlaten. Hoe minder gaten, hoe beter de kwaliteit. Afhankelijk van het gebruiksdoel, worden de gaatjes ook weleens opgevuld om de poreuze eigenschappen te verbeteren.
De kenmerkende gaatjes in travertine worden trouwens ook wel poriën genoemd, en doen geen afbreuk aan de duurzaamheid van de zoetwater kalksteen. Wel zijn ze de reden waarom dit materiaal een grovere look en feel heeft dan zijn natuurstenen ‘broertje’ marmer.
De nieuwe trend Travertine
Na marmer en terrazzo maakt de natuursteen travertine nu ook een comeback. Een logische timing, want dankzij zijn zachte en warme uitstraling past travertine perfect in dé trend van nu: het gebruik van natuurlijke materialen. Het fluweelachtige uiterlijk van de natuursteen tegels zorgt voor een rustige, luxueuze basis en vormt een ideaal uitgangspunt voor een natuurlijk kleurenpalet. De licht beige kleur geeft je interieur een authentieke uitstraling en vormt bovendien een goede basis voor veel verschillende interieurstijlen. Overigens komt travertine niet alleen voor in beige tinten, maar kan de kleur variëren van crème en licht beige tot geel, bruin, oranje en zelfs rood. Wij vertellen je meer over dit tijdloze materiaal en laten zien hoe je deze trend toepast in jouw interieur.
Waar ligt de oorsprong?
Een belangrijke vindplaats van travertine is het plaatsje Tivoli ten oosten van Rome.
Travertine ontstaat wanneer het CO2-gehalte in het water lager wordt (bijvoorbeeld door een stijging van de temperatuur) en kalk neerslaat.
In de natuur komt travertine voor bij heetwaterbronnen en geisers, zoals Mammoth Hot Springs in Yellowstone en Pamukkale in Turkije.
Travertine in monument gebouwen
Travertine wordt al vele eeuwen als bouwmateriaal gebruikt, bijvoorbeeld in vloeren, wandbekleding, trappen en beeldhouwwerk. Het Colosseum in Rome is deels opgebouwd uit travertine. De Sacré-Cœur te Parijs is geheel opgetrokken uit travertijn.
In Nederland is onder meer het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam opgebouwd uit travertine. Het is eind twintigste eeuw volledig gedemonteerd en delen ervan, zoals de beelden, de leeuwen en de topbekleding van de naald, zijn in Duitsland geïmpregneerd met acrylhars. De steensoort is in het Nederlandse klimaat onvoldoende weervast gebleken.
Travertine als woonaccessoires in huis
Travertine is net als marmer en terrazzo populair als afwerking voor badkamers en keukenbladen, of als bekleding voor natuurstenen vloeren en wanden. Maar ook woonaccessoires en meubels van dit materiaal maken hun comeback in de ‘20’s. Denk aan een minimalistisch tv-meubel in een interieur met Japanse of Scandinavische invloeden, of een eettafel als eyecatcher in een Mid-Century geïnspireerd interieur. Eén ding is in ieder geval zeker: doordat travertin zich voor zoveel verschillende woonstijlen leent, zal het een tijdloze parel in je interieur zijn. Van de hal en de badkamer, tot de keuken, en het terras… travertine past echt overal in én buitenshuis.
0 reacties